Logo Paswoord

Procycling StatsStephan van der Zwan verovert de wielerwereld met ProCyclingStats

Welke renner heeft het record van meeste wedstrijddagen op één seizoen? Check ProCyclingStats. Wie is de beste op de weg: Wout Van Aert of Mathieu Van der Poel? Check ProCyclingStats. Hoeveel tijd zat er tussen de winnaar en de tiende renner in Luik-Bastenaken-Luik van 1960? Eén adres…. ProCyclingStats. Renners en teams bezoeken de site – kortweg PCS – dagelijks, want… iedere piek zit in een grafiek, elk dal in een getal. Vanuit zijn rondreizende PCS-camper koppelt medeoprichter Stephan Van der Zwan een duo dat je niet vaak samen ziet: avontuur en statistiek.

Davy Scheelen

Beginnen met twee statistiekjes over PCS zelf. Wereldwijd zijn er ontelbaar veel wielersites, maar binnen het wereldje van het profwielrennen wordt PCS het meest gecheckt. Ook leuk: tijdens de Tour zal PCS zijn één miljardste pageview bereiken sinds de start in 2014. Uiteraard zou PCS zichzelf niet zijn als daar geen grafiekje van bestond: met een heuse countdown wordt reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe mijlpaal.

Aan de voet van de Grand Colombier geniet Stephan Van der Zwan van de ondergaande zon en een glaasje wijn. Hij zit voor zijn PCS-camper die ook zijn huis is. Hij heeft net de daguitslagen gepost, nadat hij eerder op de dag zelf een paar colletjes heeft beklommen. “Of dit een droomjob is? Kijk, ik word gedreven door mijn passie voor de wielersport en reis graag naar de actie. Leuk dus. Maar de eenzaamheid en de onregelmatige werkuren moet je er ook bij nemen. Zo werk ik tot ’s nachts omdat de Ronde van Argentinië aankomt, maar net zo goed zet ik mijn wekker tegen de erg vroege ochtend om de spurt in de Tour Down Under mee te pikken. Dan volgen de uitslagen die ik vervolgens op PCS post. En daarna… sluit ik de gordijntjes toch wel weer, als het even kan.” (lacht)

Grote speler

PCS is een Nederlands tweemansbedrijf, dat in 2014 werd opgericht door Stephan Van der Zwan en zijn zakenpartner Bert Lip. In geen tijd werd het een centrale speler in de wielrennerij. Van der Zwan: “Terwijl Bert de website beheert en de knapste statistieken tovert, ben ik verantwoordelijk voor de uitslagen, de marketing en de contacten. Hij werkt van thuis uit in Nederland, ik reis rond en zorg dat PCS aan belang en naambekendheid wint. PCS is ondertussen doorgedrongen tot in het hartje van het peloton. Het eerste wat renners doen na een wedstrijd is hun uitslag checken op onze site. Wij hebben contracten lopen met de grootste wielerploegen zoals bijvoorbeeld Deceuninck-Quick Step en Jumbo-Visma. De uitslagen op hun websites zijn rechtstreeks gelinkt aan onze database. Voegen wij iets toe, dan verandert het ook bij hen. Voor wat centjes meer kunnen de ploegen ook gespecialiseerde data krijgen. Voor talent spotting bijvoorbeeld: ploegen houden de vinger aan de pols en willen snel weten welke jonge renners wereldwijd hot zijn. Onze data helpen hen de juiste renner te scouten.”

“Grappig eigenlijk dat PCS onrechtstreeks een woordje meespreekt in contractbesprekingen en discussies”, gaat Van der Zwan verder. “Een profrenner e-mailde me om dringend al zijn DNF (Did Not Finish)-uitslagen te verwijderen, omdat hij geen contract kon versieren. Ja, dat doen we dus niet. James Mitri, een Nieuw-Zeelander, stond recent niet in de uitslag van de Giro dell’ Emilia. Hij deed zijn beklag bij PCS, maar ik kan daar niets aan doen. Ik krijg de uitslagen ook maar doorgestuurd via de wedstrijdjury of timekeepersbedrijven. Uiteraard speel ik dan wel eventjes tussenpersoon, maar het is toch straf dat men PCS verantwoordelijk houdt in plaats van de organisatie.  Het zegt toch iets over onze positie binnen de wielerwereld. Nog een leuke. Na zijn ritoverwinning in de Dauphiné, stuurde Sepp Kuss van Jumbo Visma een bericht om zijn gewicht op PCS te corrigeren naar 61 kg. Waarom? Wielerliefhebbers berekenden op basis van dat gewicht en zijn wattages op Strava zijn watt per kilogram en kwamen zo tot foute conclusies.”

 

Product placement

De aandachtige kijker heeft de PCS-camper al vaak op tv gespot. Van der Zwan: “Een aftands karretje eigenlijk, maar wel heel herkenbaar en ideaal voor product placement. Ik parkeer hem bewust op een plek langs het parcours zodat het wel in beeld moet komen. Vervolgens tweet ik een foto waar ik sta en de PCS-community doet dan druk zijn best om de camper de spotten en weer te online te sharen. Daar leven we van, hè (lacht). Het idee heb ik eigenlijk van oud-renner Bobbie Traksel, commentator op Eurosport. ‘Hey, daar heb je Stephan met zijn camper’ riep hij plots toen hij me opmerkte. Dat was toeval, maar ik zag er meteen de publicitaire kracht van in. Sinds toen ben ik ermee bezig. Het lukt vaak, maar niet altijd. Op de Col de Porte stond ik perfect in een bocht, tot een camerawagen vlak voor me stopte en het zicht belemmerde. ‘Geen ramp, morgen opnieuw’, dacht ik. Het zijn van die dagelijkse achterhoedegevechten die het leuk maken. Ook de renners herkennen ons overal. ‘Ruim eens effe op, joh’, riep Robert Gesink toen hij een bidon naar me gooide. Dat gebeurt vaker en dan deel ik dat weer verder uit aan de kinderen langs het parcours.”

“Sinds 2019 doen we ook live stats: terwijl de koers bezig is, voorzien we de kijker van allerlei statistieken of weetjes over de kopgroep, de aankomst, het parcours. Toen Daniel Felipe Martinez verrassend de Dauphiné won, liep de vraag binnen welke Education First-renner (vroeger Garmin) als laatste een rittenkoers gewonnen had. Wij hadden maar enkele seconden nodig om te ontdekken dat het over Andrew Talansky ging, in de Dauphiné van 2014. Kennis is macht, maar kennissen zijn nog machtiger. Het is dankzij ons uitgebreide netwerk aan wielercontacten dat we al die informatie krijgen. En wij doen er dan vervolgens iets creatiefs mee.”

Bamboefiets

Van der Zwan is een globetrotter en laat overal zijn sporen na. Met de PCS-camper uiteraard, dat mag ondertussen duidelijk zijn. Maar hij reist ook naar Azië, Afrika en Zuid-Amerika om de koers te volgen. Van der Zwan: “In Costa Rica sponsoren we een wielerploegje. In Rwanda ben ik al een aantal keren geweest om plaatselijke organisatoren te helpen met wedstrijden. Rwanda is een prachtig land om te fietsen, het heeft werkelijk alles. Ik wil er liever bescheiden over blijven, maar eigenlijk is het idee om het WK wielrennen 2025 naar Rwanda te halen door mij gelanceerd. Net zoals ik ook de ‘Muur van Kigali’ heb geïntroduceerd, die in Rwanda dezelfde iconische status heeft als de Muur van Geraardsbergen in Vlaanderen.”

Fietsen doet Van der Zwan ook, op een bamboefiets nog wel. “Prachtig stuk, die fiets. Ik neem hem overal mee, met leuke situaties tot gevolg. Een medewerker van Ineos had me eens om een paar statistiekjes gevraagd. Te weinig om hem te laten betalen, dus hielden we het op twee flessen wijn. Toen ik hem opnieuw zag was ik met mijn bamboefiets onderweg en hij gaf me die flessen wijn. Ik moest nog dertig kilometer fietsen tot aan de camper en had nog een klimmetje voor de boeg. Er zat niets anders op dan mijn bidonhouders leeg te maken en de flessen wijn daarin te steken. Wel, als je op een bamboefiets met twee flessen wijn over een klimmetje trekt, dan word je vreemd bekeken. Dat heb ik toen wel geleerd (lacht).

Link: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20200901_97892113

Menu