Logo Paswoord

Taalcreativiteit

Welkom! Kom je hier toevallig terecht? Of verschenen de woorden ‘taalcreativiteit’, ‘gedichten‘ ‘taalspel’, ‘speech’ of ‘woordspeling’ in je Google-zoekbox? Maakt niet uit, jij zoekt duidelijk naar leuke manieren om je taal te verlevendigen. Voorbereid op originaliteit?

Taalcreativiteit

poëzie

Welkom! Kom je hier toevallig terecht? Of verschenen de woorden ‘taalcreativiteit’, ‘gedichten‘ ‘taalspel’, ‘speech’ of ‘woordspeling’ in je Google-zoekbox? Maakt niet uit, jij zoekt duidelijk naar leuke manieren om je taal te verlevendigen. Voorbereid op originaliteit?

toneelstukken schrijven

Paswoord heeft al wat creatieve taaleitjes gepeld.

Of wat dacht je van…

  • het winnende VRT-Nieuwsgedicht van 2017?
  • een actualiteitsgedicht op gedichtendag in Het Belang van Limburg?
  • een dagelijkse ‘Rondo van Frankrijk’ in Het Belang van Limburg?
  • tal van gelegenheidsspeeches in tal van situaties?
  • muziektheater in de vorm van script én regie, met orkesten en koren?

Paswoord schudt ook voor jouw gelegenheid de juiste woorden uit de mouw …

Oei, een speciale gelegenheid waar een tekst nodig is. Veel te zeggen, weinig te schrijven. En nu?
Ik moet een speech opstellen, maar hoe koppel ik sterke inhoud aan zinvolle taalcreativiteit?
Binnenkort concert. Toffe muziek, maar nu nog originele bindteksten schrijven.
Ik wil mijn boodschap leuk brengen. Gedicht, spreuk, lied… Of zo. Help!
Tussendoor lees ik graag een stevige sportcolumn of wielermening.
Hoe creëer ik spitse taalvariatie en flitsend taalspel?

Het gepaste antwoord?
Paswoord!

Paswoord, de sleutel tot topteksten.  Woorden bedenken en woorden herdenken, zinnen schrijven en zinnen schrappen, leuke frases toveren en andere vondsten weer verbannen. En dat schrijfproces herhaalt zich tot de taal haarscherp klinkt en de tekst fijnzinnig voelt.

Vragen? De belangrijkste woorden zijn nog altijd antwoorden! Neem gerust contact op. We doen een tekstpoets met een taalcreatieve toets.

column schrijver

Portfolio taalcreativiteit

Hoe taalcreativiteit zich kan uiten? In gedichten en toespraken, maar ook in muziektheater of originele presentaties. Paswoord zoekt in alle omstandigheden het gepaste woord.

VRT Nieuwsgedicht 2016

VRT Nieuws Gedicht Davy Scheelen

In 2016 won het gedicht ‘De Radio’ de nationale nieuwsgedichtenwedstrijd van de VRT. De opdracht was even simpel als moeilijk: vat het nieuwsjaar 2016 poëtisch samen. De vakjury – met o.a. journaalankers Martine Tanghe, Wim de Vilder en Xavier Taveirne – en het publiek riepen ‘De Radio’ uit tot winnaar. Paswoord verzon… de gepaste woorden. Ook het journaal van 19u besteedde er aandacht aan. Check de reportage!

De radio
ruist.
Leonard Cohen
zoemt
First we take Manhattan, then we take Berlin.
Terreur van Amerika tot Europa
en Brussel lag er tragisch middenin.
De man met het hoedje
bleek de man met de hamer.
De maalstroom stopt abrupt in Maalbeek.
Waar bommen spreken,
zwijgt het gezond verstand.
Iedere bloedvlek… IS een schandvlek.
En Cohen
zoemt eeuwig verder
it’s a cold and it’s a broken Hallelujah

De radio
rilt.
David Bowie
verbijt
Look up here man, I’m in danger. I’ve got nothing left to lose.
De vlucht van overal naar Europa
met een zee of hek er dramatisch tussenin.
De  droom van een nieuwe hemel
wordt een  nachtmerrie in de hel.
De toestroom stropt aan de poorten van de Unie.
Waar diplomatie heerst,
buigt empathie het hoofd.
Iedere deportatie …is een aanslag op reputatie.
En Bowie
bijt eeuwig verder
Sending me so far away, little wonder.

De radio
roept.
Prince
gilt
I just can’t believe all the things people say. Controversy!
Revolutie van Amerika tot Europa
waar de proteststem borrelt, diep onderin.
Het volk aan de macht
toont een ongeziene kracht.
De mainstream flopt en zet Brexit en Trump in charge.
Waar bureaucratie ijskoud regeert,
slaat democratie vurig terug.
Iedere burcht…wordt gesloopt door burgers.
En Prince
gilt eeuwig verder
It’s time we all reach out for something new… Purple rain.

De radio
rouwt
George Michael
vertelt
Last Christmas, I gave you my heart.
Liefde overspoelt het Muntplein, het hart van Europa.
Waar een warme gloed opwelt in elk hart, recht erin.
De drang naar rechtvaardigheid,
blaast een wolk van solidariteit

De geldstroom spuit onophoudelijk bij Music for life
Waar rode neuzen lachen
– zij het maar eventjes – stopt het huilen.
Iedere ondaad… wordt gecounterd door een weldaad.

En George
vertelt eeuwig verder
Save me from tears, I’ll give it to someone special.

De radio
rust.
Toots Tielemans
sust
Bluesette.

ssst…

De link naar het artikel vindt u hier terug.

Wereldschokkend

WereldschokkendEigenzinnige en humoristische terugblik op het 40-jarig jubileum van accordeonorkest Dansende Vingers, dat de belangrijkste gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis in een bepaalde richting duwde. Paswoord schreef het script en deed de regie.

Myth of Music.

Myth of MusicIn de stijl van archeoloog Indiana Jones gaan de personages op zoek naar de wortels van de muziek en het allereerste instrument in de muziekgeschiedenis. Humor, spanning en de mythe rond muziek verzorgen een avondvullende show. Paswoord schreef het script en deed de regie.

De Weddenschap

De Weddenschap

Vier uitverkochte shows, met een verhaallijn die draaide rond een oude vete, wraak en weelde en het bekende deuntje Tea for Two. Paswoord schreef het script en deed de regie.

De Soundtrack van de Tour 2020

De soundtrack van de tourManeater – Daryl Hall & John Oates (doorbraak Hirshi)

Oh, here she comes. She is a maneater? Maak er maar Hirshi comes, he is a maneater van, want Marc Hirshi was dé revelatie van de Tour. Meer nog dan Tadej Pogacar verraste de geblokte Zwitser het peloton met stijlvolle krachtpatserij en snedige afdalingen. Een keertje nipt tweede na Alaphilippe in Nice. Een keertje nipt derde na Pogacar en Roglic in de Pyreneeën. De namen moesten al stevig ronken om hem voor te blijven. De oververdiende oppergaai greep hij dan toch in Sarran waar de maneater het hele peloton opvrat. Ook Sunweb-ploegmaat Sören Kragh Andersen kegelde twee zeges in zijn mand. Een jonge ploeg vrijbuiters, die inderdaad vrij veel buit pakte.

Que si, que no – Jodi Bernal (falende Bernal)

De Nederlandse Columbiaan Jodi Bernal wist het 20 jaar geleden al. Zijn land- en naamgenoot Egan Bernal zong de hele tour van que si, que no: of wel of niet? Hij kwam moeilijk op gang, zette dan zijn ploeg Ineos Grenadiers aan het werk om vervolgens… eraf gereden te worden. Uiteindelijk gaf hij op. Na zijn eindwinst vorig jaar was hij met zekerheid vertrokken voor een reeksje van vijf à zes stuks, maar dat wordt eerder no dan si. Met nog jongere toppers als Pogacar, Evenepoel en waarom ook niet Hirshi mag hij blij zijn als het er nog eens van komt.

Lastig – Niels Hendrix

‘Lek toch allemaal mijne zak, kus toch allemaal mijn kloten. Het maakt me me niks uit. Ik ben gewoon weer lastig’. Voilà, de perfecte beschrijving van de gemiddelde sprint van Peter Sagan. Sterke renner (geweest?), maar hij permitteert zich spurt na spurt te veel en maakt zich achteraf lastig op de concurrentie. In Poitiers beukte hij in volle galop Van Aert in de zij en hij werd gedeclasseerd.  Ook Boulevard of broken dreams van Green Day is een optie. Zeg maar Green Away, want het incident met Van Aert was de doodsteek voor zijn groene droom. Krijgen we de Hulk nog eens echt te zien?

Overpowered – Roisin Murphy (overmacht Jumbo Visma)

Jumbo… Het woord klinkt al groots; het team was ook groots. Wat een oerende overmacht spreidde het Nederlandse team tentoon. Het overpowerde Ineos in alle geledingen. Primoz Roglic domineerde, op één dag na; Tom Dumoulin schikte zich in de rol van meesterhelper bergop; Wout Van Aert knalde iedereen waar hij wou uit het wiel; Tony Martin mende de troepen en legde de koers stil in Nice; Robert Gesink, George Bennett, Sepp Kuss en Gröndal Jansen reten gaten open en reden ook gaten dicht… Op La Planche werden ze zelf overpowered door een wonderkind. Murphy zat in de benen van Roglic die zijn slechtste dag in drie weken kende.

Better, harder, stronger, faster – Daft Punk (alleskunner Van Aert)

Pogacar mag de Tour dan gewonnen hebben, de wereld heeft met open mond naar zijn ploegmaat Wout Van Aert gekeken. On-ge-loof-lijk, wat een kanon Eigenlijk is hij in bijna alles de beste. Hij sprint en wint, hij flyert en waaiert, hij klimt en knalt, hij flitst en feest. Straffer nog: hij wordt elk jaar nog better, harder, stronger en faster. Het peloton davert als de punky witte kuif zich op kop zet. Al goed voor de tegenstrevers dat hij zich moest sparen en opofferen voor de gele trui, want nu heeft hij ‘maar’ twee keer gewonnen. ‘Woutstanding’ titelde de Britse pers. Het woord zegt alles.

Slippery people – Talking heads (gladde openingsrit)

Na een half jaar coronastilte, bestormden de renners in de eerste rit het ommeland van Nice. Wat een spijtig slippery spektakel was dat. Regen teisterde de Zuid-Franse wegen, waardoor tal van renners zich geroepen voelden om te vallen. Tony Martin legde de koers stil. George Bennett viel zelfs al stilstaande nog van zijn fiets. Peloton en koersdirectie spraken af dat tijdsverschillen binnen drie kilometer van de meet niet meer zouden meetellen. Van pure geruststelling gingen ze er op kilometer 2,99 alweer bij liggen. Een wonder dat de rit een winnaar kende die recht bleef: Alexander Kristoff.

On top of the world – Imagine Dragons (Slovenië is een koersland)

Een nieuw wielerland is on top of the world: Slovenië. Vuurspuwende draken van dienst zijn Tadej Pogacar en Primoz Roglic, nummers één en twee. Het is niet onverwacht na hun prestaties van de voorbije jaren, maar plots wapperen er twee Sloveense vlaggen op de Champs Elysées. Straf. Ze reden altijd in elkaars wiel, één keer zelfs letterlijk op de top van de Col de Marie Blanque. Imagine dat Pogacar daar valt en moet opgeven… Het zou de meest aantrekkelijke Tour in jaren een flinke knauw gegeven hebben. Op de Col de la Loze, het dak van de Tour, vochten ze een prangende krachtmeting uit met Roglic als winnaar. Op La Planche sloeg Pogacar zijn kompaan snoeihard knock-out.

Pocket revolution – Deus (de sprint van Ewan)

De groene trui is voor Sam Bennett, maar dé spinter der sprinters is toch Caleb Ewan. Hij verstopte zich een hele Tour in de achterzak van zijn reuzenploegmaats Frison en Kluge, maar sprong er driemaal uit om zijn slag te slaan. Zijn slalomsprint in Sisteron was weergaloos. Keertje links passeren, keertje rechts in het gaatje duiken om uiteindelijk in het midden op plaats één te eindigen. De Pocket Rocket wordt hij genoemd. Je ziet hem nergens en plots duikt hij als een deus ex machina op om iedereen op te rollen. Hij zette een bleek Lotto Soudal alleen op de kaart.

Just the two of us – Bill Withers (duo Carapaz, Kwiatkowski)

Het leek alsof de exit via de achterpoort van Egan Bernal een grote poort naar nieuwe kansen openzette bij Ineos Grenadiers. Richard Carapaz, in extremis toegevoegd aan de Tourselectie, deed in de Alpen dag na dag een gooi naar de bollen en de prijs van de superstrijdlust. Op weg naar La Roche-sur-Foron nam hij ploegmaat Michal Kwiatkowski mee. Ze ramden alle medevluchters uit hun spoor en zetten de mooiste duoraid uit de Sky/Ineos-geschiedenis op poten. Just the two of us. Kwiatkowski kreeg de rit, Carapaz de bergtrui. Arm in arm naar succes, maar wel een leuk beeld hoe de Pool een nanoseconde lang dubbelcheckte of zijn wiel echt wel vóór de Ecuadoriaan over de lijn reed.

The times they are  a-changing – Bob Dylan

Er zijn honderden tracks denkbaar bij de historische tijdrit op La Planche des Belles Filles. Thunderstruck van AC/DC, een donderslag bij heldere hemel. Een ommekeer zoals in 1989, toen Lemond Fignon in extremis klopte. The Collector van Nine Inch Nails, omdat Tourwinnaar Pogacar een Merckxiaanse hoeveelheid truien verzamelt: geel, bollen en wit. Maar de keuze valt finaal op The Times they are a-changing van Bob Dylan. Na de 22-jarige Bernal in 2019, neemt 22-jarige Pogacar in 2020 over. Is in 2021 de 21-jarige Evenepoel aan de beurt? Wie zal het zeggen? Maar plots zijn Froome, Nibali en Thomas wel heel oude krokodillen in het peloton. De kans dat zij ooit nog een gele trui mogen bijschrijven op hun palmares, is met de klap verschrompeld tot enkele procentjes.

Bekijk hier het gepubliceerde artikel.

HBvL Gedichtendag 2017

gedichten dag
Na de overwinning van het VRT Nieuwsgedicht, vroeg HBvL om voor gedichtendag een ‘actualiteitsgedicht van de dag’ te schrijven. En zo kwamen de onderwerpen terreur in Molenbeek, de Mexican Wall van Trump en Bednet samen rond het thema ‘Muur’.

MUUR

Huiszoekingen in Molenbeek.
Het kwade groeit, broeit,
een hele familie geboeid.
Strijders in Syrië,
opgejaagd wild in België.
Wat is er gaande… achter elke muur?

Trump begint aan zijn Mexican wall.
De arme migrant sluipt, kruipt
naar de US, omdat ellende hem verzuipt.
Trump schoffeert radicaal, allemaal
verkrachter, dealer, illegaal.
Wat bezielt hem … met die muur?

Bednet is een gigantisch succes
Een ziek kind beeft, maar streeft
naar een toekomst, het leeft.
‘Voor mij geen jas, geen tas,
gewoon een scherm in de klas.
Ik wil leren, leven… recht door de muur!’

Terreur splijt,
maakt onderscheid,
hult zich achter muren van geweld en geheimzinnigheid.
Trump klauwt,
De president snauwt,
denkt oplossingen te bieden waar hij muren bouwt.
Maar…
Bednet hoopt,
een uniek project dat loopt,
omdat het, in alle goedheid, al die muren sloopt.

De link naar Het Belang van Limburg vindt u hier.

Logo Paswoord

Wens je bijkomende informatie?

Aarzel niet om mij te contacteren als u bijkomende informatie wenst rond diensten of prijzen.

Menu